Hver tredje dansker lytter til podcasts, og også inden for cerebral parese (CP) er der efterhånden en god håndfuld af slagsen, som sætter fokus på livet med diagnosen. Her får du et overblik over nogle af de mest relevante. Klik på billederne for at gå direkte til den pågældende podcast.
Er det et handicap?
I januar lancerede Det Centrale Handicapråd kampagnen ”Er det et handicap?!”, der består af en podcast og video. Podcasten er i fire afsnit og har radio- og tv-værten Felix Smith som vært. Felix har som voksen fået diagnosen ADHD og er nu i tvivl, om han selv har et handicap – og hvad et handicap egentlig er. Det undersøger han i podcasten ved at invitere forskellige gæster med diagnoser hjem til en snak – bl.a. verdensmester i paracykling Emma Lund, der har CP, og folketingspolitiker Rosa Lund, der har multiple sklerose.
Forhåbningen er, at danskerne får en større forståelse for, at handicap ikke altid er ensbetydende med kørestol eller blindestok, men kan tage mange forskellige former – også usynlige.
Alt det som ingen ser – afsnit om oprør på handicapområdet
Dansk Blindesamfunds podcast ’Alt det som ingen ser’ har vundet priser for at sætte fokus på udfordringerne med at få den rette hjælp som person med handicap. I januar udkom et afsnit, hvor vært Lucif Dalin undersøger, hvad der skal til, for at et oprør på handicapområdet opstår. Ikke en handicapreform eller en lovændring. Men en bølge, der – ligesom kampagn
e #MeToo gjorde det inden for ligestilling – skyller gennem hele samfundet, og gør folk bevidste om de strukturer, der bor i vores love og institutioner – og i os selv.
I afsnittet medvirker Kristian Martiny, der forsker i forandringsprocesser og inklusion af mennesker med handicap, digter og handicapaktivist Caspar Eric og Dorthe Birkmose, der som psykolog har specialiseret sig i forråelse indenfor handicapområdet.
Momkind podcast – afsnit om at have et barn med særlige behov
Er du småbørns-mor, kender du måske i forvejen podcasten Momkind fra det digitale univers af samme navn. Podcasten sætter fokus på ofte tabubelagte dele af moderskabet, og i december udkom et afsnit om børn med særlige behov, hvor Hannah Søhoff, der er mor til Signe med CP, fortæller om at få et barn, der på sin egen måde er perfekt, men i klinisk forstand har brug for ekstra opmærksomhed og indlæggelser.
En helt særlig familie
Vi benytter selvfølgelig også lejligheden til at nævne CP Danmarks egen podcast, som foreningen laver i samarbejde med Nossell & Co. Podcasten har indtil videre syv afsnit, hvor de to værter, Julie Brahe Hansen og Sigrid Stilling Netteberg sætter fokus på tilværelsen med CP. Julie Brahe Hansen er mor til et barn med CP, mens Sigrid Stilling Netteberg selv har CP og også er forælder. De første fem afsnit handler om familielivet med CP, hvor værterne deler gavmildt ud af deres erfaringer og udfordringer. I de seneste to afsnit inviterer værterne forskellige fagfolk ind i studiet for at tale om henholdsvis at være ung med CP og at blive ældre med diagnosen.
C-Podden
Vi tager lige en afstikker nordpå, for CP-foreningen – det norske svar på CP Danmark – har podcasten C-Podden, som i efteråret indspillede nye episoder. Den seneste episode er fra december og handler om at blive ældre med CP. Programleder Ewy Halseth og psykolog Sissel Garnes taler på syngende norsk og ud fra egne erfaringer om bl.a. glæde og taknemmelighed, funktionstap og dårlig samvittighed. Andre afsnit handler om træning, lettere motorisk grad af CP og forældreskab.
Det vi går rundt med
Den har nogle år på bagen, men fik du ikke hørt podcasten ’Det vi går rundt med’ med digteren Caspar Eric som vært tilbage i 2021, så er den stadig mange interessante samtaler at lytte til i den. I podcasten tager Caspar Eric rundt i Danmark og går ture med forskellige mennesker, der har et særligt forhold til deres krop – bl.a. Mads Holm med CP, forfatteren Knud Romer, der er blind og Caspar Erics egen mor.
Så er der kun tilbage at tage dine earpods i, headsettet på eller skrue op for telefonen eller højtaleren. God lyttelyst!