TEKST: STINE MØRKEBERG | KILDE: STINE FLENSBURG HANSEN | FOTO: COLOURBOX.DK
Måske har du allerede sat dig et helt konkret mål som at kunne gå 500 meter hen til supermarkedet eller cykle fra en landsdel til en anden. Eller måske er dit mål mere bredt, som at bevæge dig mere. Hvis det sidste er tilfældet, kan du med fordel starte med at afklare formålet med din træning og hvad der motiverer dig.
1. Find dit formål
Er der noget, du tidligere har kunnet rent fysisk, som du gerne vil kunne igen? Eller noget, du gerne vil deltage i, som træning kan hjælpe dig til? Måske vil du gerne kunne gå en tur i skoven med familiemedlemmer. Eller det kan være, du søger større livsglæde ved at kombinere træning og nye venskaber. Er der flere ting, du gerne vil opnå, så vælg det ene eller højst de to mål, som kan have størst betydning for din livsglæde.
2. Afsøg mulighederne
Nu er det tid til at finde ud af, hvor og hvordan du kan opnå dit formål. Vær nysgerrig på, hvad der motiverer dig. Appellerer hjemmetrænings-programmer til dig, eller har du mere lyst til at træne sammen med andre? Har du brug for hjælp til aktiviteten fra en hjælper, familiemedlemmer eller venner?
Vil du gerne dyrke en holdsport eller bevæge dig sammen med andre, kan du afsøge mulighederne på forskellige organisationers hjemmesider. For eksempel:
cpdanmark.dk – nogle af CP Danmarks kredse arrangerer gåture eller andre aktiviteter, hvor der indgår bevægelse.
elsassfonden.dk – her finder du mange forskellige træningstilbud for mennesker med CP.
parasport.dk – har en bred vifte af tilbud for mennesker med handicap.
videnomhandicap.dk – inviterer på gåture i naturen gennem projektet ’Natur for alle’.
specialsportguide.com – søg efter fritidstilbud målrettet særlige behov.
3. Sæt delmål
Træner du på egen hånd, er det en god idé at opsætte et delmål. Vil du for eksempel gerne kunne gå ned til nærmeste supermarked og købe ind, så kan du starte med at træne en del af ruten, indtil du føler dig tryg i den, og derefter gå videre til at træne hele ruten.
Skriv din træning i kalenderen en eller flere faste dage om ugen, så det bliver en fast rutine.
4. Gør det sjovt
Børn bevæger sig naturligt, når de leger – fordi det er sjovt. Men faktisk virker elementer af leg også motiverende på voksne. Derfor kan du med fordel overveje, hvordan du kan gøre din træning sjovere og mere tillokkende. Måske skal cyklen pimpes med nyt styrbånd og saddel og kæden smøres? Eller måske kan det motivere dig at bruge et pulsur eller en logbog til at følge med i din egen udvikling?
Det kan også være, din gåtur bliver lidt sjovere, hvis du laver en fast aftale med et familiemedlem eller en ven en gang om ugen.
Træner du på en holdaktivitet, kommer de sjove elementer ofte mere af sig selv – for eksempel gennem konkurrence, kamp og socialt samvær.
5. Forpligt dig og hyld dine sejre
Når du forpligter dig over for andre, er der meget større sandsynlighed for, at du opnår dit mål. Det kan du for eksempel gøre ved at sige dine træningsmål højt for dine omgivelser, sende opdateringer til en ven eller oprette en gruppe, hvor du og andre kan heppe på hinanden.
Det kan også virke motiverende at fejre de små sejre ved for eksempel at tage en video eller et billede og dele med din omgangskreds.
6. Overvej hjælpemidler
Det kan være en god idé at overveje, om du har brug for et hjælpemiddel til at opnå dit mål – for eksempel en rollator, frame runner eller andet? Et hjælpemiddel kan måske være det, der skal til for på en tryg måde at komme et sted hen, hvor det er sjovt at træne – for eksempel ud i et naturskønt område eller hen i dansesalen.
7. Gør det nemt
Er cyklen flad, eller skal du først op på loftet for at hente dit træningsudstyr, er der en vis risiko for, at du udskyder træningen til i morgen – og i overmorgen – og måske slet ikke kommer i gang. Giv derfor kondicyklen en fast plads i stuen, indret et træningshjørne med kurve til dit udstyr, pump cyklen og sæt den frem foran hoveddøren – eller hvad der nu virker for dig.
8. Find det rette niveau
Hvor hårdt og længe skal du så motionere? Her gælder det om at mærke efter og justere træningen, så den bliver lige præcis så intens og varer længe nok til, at du udvikler dig, men uden at presse dig selv for hårdt. Det er normalt at have ømme muskler efter træning. Men har du mange smerter, er det måske din krops måde at fortælle dig, at du har brug for at skrue lidt ned.
Stine og forløbet ’Funktionsboost’
Stine Flensburg Hansen er fysioterapeut i Elsass Fonden, hvor hun blandt andet rådgiver voksne med CP i tilbuddet ’Funktionsboost’ – et længere forløb for personer, der har oplevet at miste fysiske funktioner, de tidligere havde. Sammen med en ergoterapeut hjælper hun med at afdække, hvad den enkelte ønsker at opnå gennem træning, og vejleder og inspirerer personen til at komme i gang med nye vaner.
Du kan læse mere om forløbet på elsassfonden.dk/aktiviteter