Af Frands Havaleschka
Camilla Witt er 17 år og bor i Fredericia med sine forældre og sin tvillingesøster, Julie, men i det seneste skoleår har hun det meste af tiden været en glad elev på Bernstorffsminde Efterskole i Faaborg på Sydfyn, hvor hun tog 10. klasse.
Selvfølgelig lige på nær de godt to måneder hvor coronavirussen slog alle eleverne ’hjem til start’, og så de første måneder af skoleåret hvor Camilla følte sig lidt alene, selv om skolen faktisk har 229 elever.
- Det var ikke spor sjovt, nogen af delene, fortæller Camilla, der har en let form for cerebral parese (CP), som påvirker hendes arm og ben i højre side.
- Jeg fik en dårlig start på efterskolen med lavt selvværd, generthed og flashback til tiden i folkeskolen, hvor jeg blev mobbet. Men alle var søde, og lærerne prøvede virkelig at hjælpe mig, understreger hun.
Da Camilla fandt ud af, at det var hende selv, der var den største udfordring, fik hun kastet sin tilbageholdenhed over bord og gav opholdet en chance til. Og gudskelov for det. For da skoleåret sluttede i juni, ville hun ikke hjem. Således var hun ikke på weekend én eneste gang efter den 17. maj, hvor skolen startede igen efter coronapausen. Og den pause havde ellers været hård nok.
Coronapausen var hård
Det var svært at være hjemme, når hun - ligesom alle andre efterskolelever - havde glædet sig til den sidste del af skoleåret, som plejer at være de fedeste måneder med opvisninger og gallafest. Men Camilla fandt hele tiden små lyspunkter i dagligdagen, selv om det nogle gange var svært:
- Jeg holdt modet oppe i de svære uger hjemme ved at løbetræne i området, og over Facetime styrketrænede jeg sammen med talentholdet i svømning. Jeg fik også snakket en hel del med mine veninder fra efterskolen, det foregik også over Facetime. Desuden gik jeg en masse ture med en af mine andre veninder fra efterskolen, som bor tæt ved mig, fortæller Camilla.
- Men så kom dagen, hvor vi måtte starte igen, og efterfølgende har det bare været en lang, fantastisk oplevelse med mange fede aktiviteter og et godt sammenhold, fremhæver Camilla med et stort smil.
Svømningen trak
Men hvad var det egentlig, der fik Camilla til at vælge Bernstoffsminde Efterskole som den eneste elev med et handicap?
Helt enkelt så var det hendes store interesse for svømning. Det er Camilla så god til, at hun er optaget på Parasport Danmarks talenthold. Hendes store mål er at komme på Parasport-landsholdet og deltage i store internationale stævner.
Det er selvfølgelig ikke noget, hun er kommet sovende til. Hjemmefra var hun vant til at træne fem gange om ugen i Erritsø Svømmeklub, så for at holde niveauet, og helst gerne med fremgang, valgte hun Bernstorffsminde Efterskole, der er kendt for at have et højt svømmeniveau. Her er der mulighed for at svømmetræne op til 10 gange om ugen og derudover deltage i såkaldt drylandtræning, obligatorisk gymnastik og styrketræning.
Helt naturligt har Camilla valgte svømning som linjefag. Det er inddelt i tre hold, så alle svømmere uanset niveau,
klub og forudsætning bliver bedre under opholdet. Faciliteter og hele tilgangen er fuldt på højde med de bedste klubber i landet. Der er således ikke ret mange efterskoler i Danmark, der har sin egen svømmehal.
Sportscamp skabte interesse
Det er gået rigtigt godt, bl.a. har fællesgymnastikken og den fysiske træning været gavnlig for hendes udfordringer med balance og koordination. Omvendt så var det også den eneste mulighed, hun havde for at selvtræne under corona-nedlukningen, hvor svømmebassiner over hele landet var lukket. Til gengæld kom det på et godt tidspunkt, hvor Camilla var sat lidt ud af spillet på grund af en dårlig skulder.
Men ud over svømningen elsker hun også at spille fodbold. Faktisk har hun i flere år været en del af talentudviklingen på CP-fodboldlandsholdet.
- Jeg er ikke særlig god til fodbold, men jeg elsker det, fordi det i fire år gjorde mit liv meget bedre. Interessen for sport fik jeg i øvrigt på en Sportscamp i 2015, som Elsass Fonden havde arrangeret, og sportsinteressen har jeg siden forsøgt at fastholde, slutter Camilla, der, efter en vild afslutning på efterskolen, starter på HTX i Fredericia efter sommerferien.
Kort om efterskolen:
Bernstorffsminde Efterskole ligger på Sydfyn, lidt øst for Faaborg. Efterskolen optager 229 elever hvert år på 9. og 10. klassetrin. Gymnastik, sang og folkedans er obligatorisk på skolen, der bl.a. også har svømning og fodbold på programmet.