Af Frands Havaleschka
Det var på linjen sygepleje/medicin, at brikkerne for alvor faldt på plads for 21-årige Emilie W. Iversen:
”Jeg skal da være sygeplejerske og hjælpe andre. Det er det, jeg skal - det er min drøm, og det jeg vil kæmpe for”, tænkte hun.
Emilie W. Iversen er født med cerebral parese (CP), der betyder, at hun har nedsat funktion i højre side, men hun er også født med et utroligt stort hjælpegen. Hun føler nemlig selv, at hun er sat i verden for at drage omsorg og gøre noget godt for andre mennesker.
Efter en operation i hånden i januar 2021, dem har hun efterhånden haft nogle stykker af i både hånd og fod, gjorde hun drøm til handling. Hun snakkede med sin studievejleder om mulighederne og sendte derefter ansøgningen til sygeplejeskolen i Aarhus, der optager elever i september og februar.
God start på uddannelsen
Takket være et godt gennemsnit blev hun optaget med det samme, og heldigvis gik det ligeså smertefrit med at finde en kollegiebolig i Aarhus tæt ved VIA University College og Skejby Sygehus, hvor meget af uddannelsen kommer til at foregå.
- Jeg er nu i fuld gang, og det går bare rigtig godt, fortæller Emilie, der føler, at alle har taget imod hende med åbne arme – såvel de 40 studerende på hendes hold som alle lærerkræfterne.
Udover at det er søde og rare mennesker, hun er sammen med, så men hun, at årsagen til den gode oplevelse er, at hun fra starten har valgt at nedtone sit handicap. Ikke at det ikke eksisterer, for det gør det og er en naturlig del af hende, men at hendes CP ikke skal gøres til et problem.
- Det har fra starten været vigtigt for mig at blive set på som en sygeplejestuderende ligesom alle andre og ikke som en person med cerebral parese, der kræver store hensyn.
Første praktik viste vejen
At Emilie sagtens kan stå distancen fik hun en positiv forsmag på i den første 4-dages praktik efter kort tid på skolebænken. Praktikken foregik på Skejby Sygehus, dels på et sengeafsnit og dels i et ambulatorium.
- De fire dage viste mig, at jeg både kan klare det mere fysisk betonede arbejde på et sengeafsnit og det mere boglige arbejde på et ambulatorium. Det var en super god start og gjorde mig rigtig glad, understreger Emilie.
- Som sygeplejerske med CP er jeg sikker på, at jeg kommer til at bruge rigtig meget fra mig selv og mine livserfaringer, når jeg skal sætte mig ind i andre menneskers sårbare perioder. Dét, synes jeg, er helt unikt, og det glæder jeg mig til, når jeg er færdig. Men naturligvis er der et stykke vej endnu.
I alt seks semestre, en masse praktik og en afsluttende bachelor, som Emilie drømmer om at komme godt igennem. Dels for at nå sit store mål, at blive ambulatoriesygeplejerske og arbejde tæt sammen med børn, unge og deres forældre, men også for at vise, at det er muligt at gennemføre, hvad man sætter sig for. Ikke mindst fordi man godt kan føle sig lidt alene som studerende med funktionsnedsættelse.
Emilie har således oplevet, at hendes uddannelsesvalg har været belagt med tabuer og tvivl fra omgivelserne. Men selv har hun aldrig været i tvivl om, at hun er havnet på den ’rette hylde’ og nok skal klare alle udfordringerne. For uddannelsen som sygeplejerske er kun et skridt på vejen til at nå drømmemålet – at få et arbejde, hvor hun kan hjælpe andre.
- At drage omsorg og gøre noget godt for andre mennesker er en kæmpe værdi hos mig, og noget som jeg drømmer om bliver mit fremtidige arbejde, slutter Emilie.
Kort om: Emilie W. Iversen er 21 år og startede i september på VIA University College i Aarhus. På hele hendes årgang er der i alt 160 sygeplejestuderende, fordelt på fire klasser med 40 i hver. En del af studiearbejdet foregår i mindre grupper, og undervisningen veksler mellem praktik og teori.
Uddannelsen tager 3½ år og baseres på auditorieforelæsninger, klasseundervisning, digitalt formidlet undervisning og undervisning i simulationslaboratorier. Under uddannelsen er Emilie tildelt socialpædagogisk støtte (SPS) og har fået en af underviserne som støtteperson, hvilket fungerer rigtig godt.