Et parløb på fire ben

Caroline Cecilie Nielsen og hendes hest Davidoff er et fasttømret team, og nu er de på vej til deres første PL sammen i disciplinen paradressur.

CarolineAf Trine Kamp Larsen

”Sammen er vi bedst”. Det er 31-årige Caroline Cecilie Nielsens motto, og den indstilling har sikret hende en plads til de Paralympiske Lege (PL), der holdes i Tokyo, et år forsinket. Det er fjerde gang, hun deltager ved PL, men første gang med hesten og makkeren Davidoff, en brun oldenborger på 11 år.

Meget tæt forhold giver tillid og resultater

Det vigtigste i samarbejdet mellem rytter og hest er tillid:

- Davidoff og jeg er et team, vi er sammen om det her. Jeg har haft ham siden 2017, og det tager tid at opbygge den tillid, der gør, at vi kan gennemføre programmet let og flydende. Han skal kunne følge mine instrukser, fordi jeg har færre kræfter i min venstre side på grund af min cerebral parese, fortæller Caroline.

- Men det er ikke nok, at det er en god hest. Den skal også være lydhør over for mig og min måde at ride på, på samme måde som jeg skal støtte ham i at gøre det rigtige. Derfor var det faktisk godt, at PL blev udskudt et år, den tid har været godt givet ud, mener Caroline.

Når hest og rytter sejler ind på banen og starter deres program, ser det legende let ud. Men der ligger meget træning bag.

- Davidoff står opstaldet i et ridecenter i Ølstykke. Vi træner hver dag, for det betyder, at vi bliver bedre sammen, og min fysik kan ikke undvære den daglige træning – jeg plejer at sige, at ridning er min (naturlige) medicin. Cirka tre gange om ugen får vi undervisning, resten af tiden træner jeg selv eller slapper af med hesten, f.eks. med en skovtur for afvekslingens skyld.

Caroline.

Den sidste tid op til PL skal bruges til at pudse formen af, og der skal skrues og optimeres på de sidste knapper, så alt sidder lige i skabet. Men formen er der allerede. Caroline træner også sin hjerne og hukommelse, for det kan være svært at huske et langt dressurprogram med over 25 forskellige øvelser. Række følger, temposkift og øvelser. Alt skal sidde i skabet og uden fejl.

- Jeg har været igennem mange forløb og metoder, siden jeg var lille, med fokus på at træne min hjerne til at opbygge en større evne til at huske. Det er faktisk nemmere for mig at huske dressurprogrammer end mange andre ting i hverdagen, fordi kombinationen af fysisk aktivitet – det at jeg sidder på hesten og skal bruge hjernen samtidig - er perfekt træning af min hukommelse, fremhæver Caroline.

En anderledes oplevelse i coronatiden

Når Caroline sætter kursen mod Tokyo, er det fjerde gang, hun del tager ved et PL, men der venter en noget anden oplevelse denne gang.

- Det er en kæmpe ære at blive udtaget, og jeg glæder mig enormt. Men denne gang bliver det anderledes på grund af corona. Vi må f.eks. ikke tage rundt og se Tokyo og heller ikke se nogle af de andre atleters præstationer. Vi skal være i en ”boble”, som er PL-byen, træningsbanerne, stal den og stadion. Det bliver også noget andet at ride ind på banen uden publikum. Men nu er dressur jo ikke en sport, hvor folk hujer og klapper undervejs, så jeg regner med at fordybe mig i øvelserne og samspillet med Davidoff. Det bliver en speciel oplevelse, som jeg glæder mig meget til.

En lang transporttur og høje forventninger

Der er langt fra Ølstykke til Tokyo, og Caroline skal ikke ride hele vejen. Davidoff bliver i første omgang kørt i lastbil til Tyskland, hvor den, sammen med sin rytter, er i isolation i 8-10 dage. Derefter går turen videre til Belgien, hvorfra den flyver til Japan.

I Belgien går hesten op i en transportcontainer og bliver derefter hejst op i flyveren, hvor den står i noget, der ligner en almindelig trailer under flyveturen. Det plejer at gå fint, og faktisk foretrækker Caroline at flyve sin hest til stævne i stedet for at køre. Det er mere skånsomt for hesten, og under transporten er der dyrlæger og hestekyndige fagfolk til at tage sig af dem.

Caroline har tidligere vundet bronze ved PL i 2008 i Beijing. Hvilke håb har hun for sin deltagelse i Tokyo?

- Det er klart, at man deltager i en konkurrence for at vinde eller i hvert fald for at havne i toppen. Det håber jeg på. Jeg synes, at jeg med Davidoff har den helt rigtige makker, og han har et enormt stort potentiale. Det ville være en drøm at vende tilbage til Danmark med en medalje om halsen, slutter Caroline, der er begyndt at tælle ned til afrejsen til Japan.

Kort om Caroline Cecilie Nielsen

Caroline er 31 år og deltager ved PL for fjerde gang i disciplinen paradressur. Hun rider på hesten Davidoff, der er PL-debutant. Hun bor i København og repræsenterer Sportsrideklubben Vallensbæk.

Sidst opdateret:
Gå til top Top