AF LINE MCMONAGLE, SOCIALFAGLIG RÅDGIVER I CP DANMARK | FOTO: COLOURBOX.DK
Alle forældre ønsker, at deres barn får den bedste skolegang. Det gælder selvfølgelig også forældre til børn med cerebral parese (CP). Mange børn med CP har dog brug for ekstra støtte for at lære, udvikle sig og trives. Derfor er støttemuligheder i skolen et af de emner, der ofte går igen i CP Danmarks rådgivning.
I denne artikel kan du læse mere om, hvilke typer støtte, der findes via folkeskoleloven, og hvordan de bliver sat i værk.
Overordnet er der to slags støtte: ”Supplerende undervisning og anden faglig støtte” og ”specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand”. I første omgang vurderer skolen, om dit barn har brug for støtte i mere eller mindre end 9 timer om ugen. Det afgør nemlig, hvilken af de to typer støtte, dit barn skal have.
Hvad er supplerende undervisning og anden faglig støtte?
Hvis dit barn har brug for støtte i op til 9 timer (12 lektioner) om ugen i en almindelig klasse, skal skolen tilbyde supplerende undervisning eller anden faglig støtte. Her kan skolen for eksempel sætte ind med ordninger med to lærere og undervisningsassistenter, som både kan hjælpe den enkelte elev og klassen som helhed.
Anden faglig støtte kan også være personlig assistance, hvis dit barn for eksempel har brug for hjælp til at få overtøj af og på, få bøger op af tasken eller deltage i idræt.
I nogle tilfælde vil skolelederen involvere PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning), men det er ikke et krav.
Hvad er specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand?
Vurderer skolen, at dit barn har behov for støtte i undervisningen i minimum 9 timer per uge, skal den indstille til, at PPR udarbejder en pædagogisk psykologisk vurdering (PPV).
Viser PPV’en, at dit barn har brug for støtte mere end 9 timer om ugen, skal skolen iværksætte specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand.
Støtten kan tilrettelægges meget forskelligt og kan i mange tilfælde imødekommes på skolen – enten i den nuværende klasse eller i en specialklasse. Vurderer skolelederen, at dit barn ikke kan få den nødvendige støtte på den nuværende skole, bliver sagen typisk taget op i et visitationsudvalg, som beslutter, om barnet skal henvises til et andet specialtilbud i eller uden for kommunen.
Forældrenes og barnets ønsker skal inddrages og så vidt muligt følges, men i sidste ende træffer visitationsudvalget beslutningen.
Kan vi vælge et andet tilbud om specialundervisning?
Det frie skolevalg gælder som udgangspunkt også forældre til børn med behov for specialundervisning.
Hvis I som forældre ikke ønsker at benytte det tilbud om specialundervisning, kommunen har visiteret jeres barn til, har I mulighed for at vælge et andet i den kommune, I bor i, eller en anden kommune. Det kræver dog, at der er plads på den ønskede skole, og at tilbuddet svarer til det tilbud, kommunen har valgt. Vurderer kommunen for eksempel, at en specialklasse er tilstrækkelig, kan I som forældre umiddelbart ikke vælge en specialskole.
Kan mit barn få støtte på en privat- eller friskole?
Er dit barn optaget på en privat- eller friskole, har hun eller han også ret til at få den nødvendige støtte. Skolen kan søge rådgivning hos PPR i den kommune, skolen ligger i, og det er også PPR, der skal udarbejde en PPV ved behov.
Går dit barn i privat- eller friskole og har brug for støtte i mere end 9 timer ugentligt eller behov for enten personlig assistance eller hjælpemidler, kan skolen søge tilskud hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Men uanset, om skolen får økonomisk støtte eller ej, skal den give eleverne den nødvendige undervisning og støtte.
Støtte i mindre end 9 timer om ugen skal fri- eller privatskolen selv sørge for.
Kan jeg klage over afgørelser om støtte?
Ja, men muligheden for at klage afhænger af typen af støtte og om dit barn går på en folkeskole, privat- eller friskole. Har du brug for rådgivning i den forbindelse, er du velkommen til at kontakte CP Danmarks rådgivning.
Fakta
Brug for rådgivning?
Har du spørgsmål i forbindelse med dit barns skolestart eller andre spørgsmål til CP Danmarks rådgivning, er du velkommen til at kontakte:
Socialfaglig rådgiver Line McMonagle på tlf. 38 14 88 98 inden for åbningstiderne: Tirsdag kl. 14.30-18, torsdag kl. 8.-11.30 og fredag kl. 9-12.