Af Frands Havaleschka
I 2008 flyttede Lene Kruse-Nielsen fra Fyn til Esbjerg. Det var kærligheden, der kaldte. Hun var 24 år og klar til at møde livet. To år efter fødte hun datteren Lærke efter en helt normal graviditet og fødsel.
Men desværre holdt forholdet ikke, parret gik fra hinanden i 2012 og Lene flyttede tilbage til Østfyn, hvor hun mødte sin nuværende mand, Leif. Det hele har været helt udramatisk, og forholdet til eksmanden er fint.
Han bor fortsat i Esbjerg og ser Lærke i de aftalte weekender. Lærke, der om kort tid fylder 10 år, trives og har det godt, og det er det vigtigste for Lene, der kan se tilbage på en periode af hendes liv, der både har budt på mange glæder, men også sorger.
For det er ikke altid lige let at acceptere konsekvenserne af de fysiske begrænsninger, når man som Lene har en form for cerebral parese, der hæmmer de fysiske udfoldelsesmuligheder. Udfordringerne var størst, da Lærke var helt lille.
- Bare det at gå rundt med hende på armen gjorde mig bange, fortæller Lene, der dengang gik i en evig frygt for at falde og ikke kunne tage fra, fordi hun havde Lærke på armen.
Hun husker også, hvilke udfordringer hun havde ved at lægge hende fra sig på et lavt leje, fordi hun ikke var i stand til at bukke sig så langt ned. Til gengæld fik hun masser af hjælp af hendes søster, der i mange år har været en god reservemor, når det handlede om hjælp til de fysiske udfoldelser, der kunne stimulere Lærke.
- Min søster gik med Lærke til mor/ barn-gymnastik og tog hende med på legepladsen, og det var også min søster, der lærte Lærke at cykle og stå på rulleskøjter. Det er jeg meget taknemmelig for, men også lidt ked af, fordi jeg har følt det som et stort tab ikke at kunne deltage 100 procent i Lærkes liv, fortæller Lene.
- At jeg ikke har fået den mulighed, har påvirket mig rigtig meget, og faktisk har jeg til tider følt det som en ren falliterklæring. Men det er heldigvis ikke noget, jeg tænker så meget over i dag, hvor Lærke er blevet ældre, og jeg selv kan tage over og styre det meste.
Leif bakker op
Og så har Lene sin mand Leif, som ikke kun er hendes mand, men også er der 100 procent for Lærke i det daglige, når Lenes kræfter ikke rækker, eller når der er noget, hun
ikke kan. F.eks. køre med i karruseller i forlystelsesparker, være makker i fodboldspil eller legekammerat på diverse baner.
- I disse situationer er Leif der både som ’far’ og mor, når mit handicap begrænser kroppen, understreger Lene.
- Der er også andre situationer, som Lærke selv har haft en god evne til at tilpasse sig. Hun har altid været lidt af en vildbasse, men f.eks. fandt hun hurtig ud af, at hun ikke skulle kravle for højt op i træer eller klatrestativer, for hvis jeg var med, var der ingen til at hjælpe hende ned.
- Og gik det galt, så var vi rigtig glade for de nye typer gummibelægninger, nævner Lene med et skævt smil.
Valg af tilgængelig skole
Lene har aldrig været bange for at bede om hjælp til de ting, hun ikke selv magter, og det er noget, hun holder fast i, selv om Lærke nu er en stor pige og kan klare det meste selv. Også udenfor hjemmet kan der være behov for at få en hjælpende hånd eller give anvisninger på, hvordan Lene kan deltage på nogenlunde lige fod med andre.
Det har også ved flere lejligheder været nødvendigt at kompensere eller tilpasse omgivelserne til Lenes formåen. Således var hun meget opsat på at finde en skole til Lærke i ét plan, der var tilgængelig, så hun kunne deltage, når der var forældreaktiviteter i klassen.
Det var ikke muligt i deres naturlige skoledistrikt, men heldigvis fik hun dispensation, så Lærke kunne gå på en skole udenfor distriktet. Skoledistrikterne ligger tæt i det område, så der var kun tale om en forlængelse af skolevejen på få hundrede meter. Det er en beslutning, som hele familien har været glade for.
Lenes 3 gode råd
- Se det som en styrke, at dit barn vokser op i en familie, hvor det er tilladt at være anderledes.
- Husk man bliver ikke dårligere forældre, fordi man skal have hjælp til at udfylde forældrerollen.
- Vi bidrager alle med det bedste, vi kan. Vær stolt af det, og drop den dårlige samvittighed.
Fakta om Lene
Lene Kruse-Nielsen er 36 år og født med cerebral parese. Hun
er næstformand i CP Danmarks Fyn-kreds og arbejder hos McDonald’s i et 12-timers fleksjob fordelt på tre dage om ugen.