AF STINE MØRKEBERG | FOTO: NOSSELL & CO.
Lyttede du med, da Julie Brahe Hansen og Sigrid Stilling Netteberg i podcasten ’En helt særlig familie’ udvekslede tårer, latter og erfaringer om alt fra forældresex til følelser forbundet med diagnosen CP (cerebral parese)? Så ved du, at de ikke er bange for at dele ud af deres familieliv som henholdsvis mor til en søn med CP – for Julies vedkommende – og forælder med CP i Sigrids tilfælde.
Nu er folkene bag podcasten klar med en opfølger – ’Dansen med diagnosen’, som er en podcastserie i seks afsnit udgivet af CP Danmark og Elsass Fonden.
I den nye serie har Julie og Sigrid nu i alle afsnit fået selskab i studiet af fagpersoner på CP-området eller personer, der har erfaring med diagnosen fra andre synsvinkler end de selv. Derudover har de fået en medvært, journalist og podcaster Pernille Rønnenkamp.
Seriens seks episoder kommer omkring diagnosen fra forskellige faglige og personlige perspektiver, herunder forældres, søskendes, det pædagogiske, psykologiske og det sociale.
Øjenåbnere
Det er ikke kun lytterne, der lærer nyt, når de trykker ”afspil” på et afsnit. Også værterne er på opdagelsesrejse, hver gang de sætter sig ved mikrofonerne – og imellem optagelserne. I de nye podcastafsnit fik Julie for eksempel meget ud af at tale med en far til en fireårig pige med CP, som er med i en af episoderne.
- Mange af de oplevelser, han havde, stod jeg selv med for nogle år siden, og det var rart at opleve, at jeg ikke var alene med dem, siger hun.
Både den tidligere og den nye podcastserie har også betydet, at Julie har lært mange unge voksne med CP at kende - både Sigrid og flere af de andre folk bag podcastene.
- Det har haft stor betydning for mig at møde så mange mennesker med CP. De har åbnet mine øjne for, hvordan et ungdomsliv og voksenliv med diagnosen kan se ud, siger Julie, hvis søn netop står foran ungdomsårene med sine 12 år. Hun uddyber, hun har set, at et ungdoms- og voksenliv med CP kan indeholde meget af det samme som andres: Venner, fester, uddannelse og senere familie og arbejde.
Sigrid (til venstre) har selv CP og er mor til en datter på 4 år. Julie er mor til en søn på 12 år, der har CP.
”Stolt af mit handicap”
Noget, der gjorde stort indtryk på begge værter, var mødet med Olivia Dahl, der forsker i hverdagslivet for personer med handicap og selv har CP. Hun var i studiet i et af podcastens episoder for at tale om, hvordan forskellige forståelser af handicap påvirker den enkeltes identitet, når man vokser op med diagnosen.
- Det var inspirerende for mig at høre Olivia tale om, hvordan handicap kan være en positiv del af ens identitet. Det ramte ned i noget, der optager mig meget. I mange år var det vigtigt for mig ikke at være mit handicap, men på det seneste er jeg blevet stolt af, at mit handicap har været med til at gøre mig til den, jeg er, siger Sigrid.
Fra sur pligt til leg
Samtalerne med de andre fagpersoner i studiet har givet ny viden – og for Sigrids vedkommende sat nogle af hendes egne oplevelser som barn i perspektiv. Som i afsnittet, hvor ergoterapeut fra Elsass Fonden Line Zacho Greve fortæller om den nyeste viden om træning, suppleret af Julies og Lines erfaringer.
- Det var godt at høre, hvor meget der er sket med træning for børn, siden jeg selv var barn. Dengang var det bare en sur pligt, der skulle overståes. Jeg kunne forstå på Line og Julie, at fysioterapeuterne i dag er langt bedre pædagoger, og at træning bliver gjort til en leg, siger Sigrid.
Lyt til ’Dansen med diagnosen’
Det første afsnit af podcasten udkommer den 18. september. Derefter er et nyt afsnit tilgængeligt hver uge. Du finder podcasten på cpdanmark.dk og i Spotify, iTunes og diverse andre lydmedier.
Hansen og Rønnenkamp har sammen med Nossell & Co. produceret podcasten for CP Danmark og Elsass Fonden.