Hver tredje kvinde med cerebral parese (CP) screenes ikke for brystkræft. Ser man specifikt på kvinder med CP, som er kørestolsbrugere, så er det hele 75 procent, der ikke screenes for brystkræft. Det er chokerende tal, som fremgår af en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF).
Vi har siden 2007 haft et nationalt screeningsprogram, hvor vi systematisk tilbyder alle kvinder over 50 år, at de hvert andet år kan få foretaget en forebyggende røntgenundersøgelse af deres bryster - en såkaldt brystmammografi.
Det gør vi fordi brystkræft er den hyppigst forekommende kræftform og den næst hyppigste årsag til dødsfald på grund af kræft blandt kvinder i Danmark.
Alligevel viser undersøgelsen fra SIF (se artiklen på side 20), at en stor andel af kvinder med cerebral parese, ikke deltager i de forebyggende undersøgelser. Det er helt ubegribeligt, at det uopdaget og uden der er gået en eneste alarmklokke, har kunnet passere upåtalt i årevis. En stor gruppe kvinder - ikke kun med cerebral parese, men også kvinder med en række andre fysiske og kognitive handicap - er, ubemærket gået under radaren i det kræftforebyggende arbejde. Antallet af kvinder med handicap, som ikke deltager i screeningsprogrammet, er så stort, at der utvivlsomt er kvinder, der er døde af brystkræft, fordi kræften ikke blev opdaget.
Undersøgelsen fra SIF er en såkaldt registerundersøgelse, dvs. en undersøgelse som alene bygger på statistiske data. Derfor kender vi nu det skræmmende store omfang af problemet, men vi kender ikke svaret på ”hvorfor?”. Hvorfor er der så mange kvinder med CP, der ikke deltager i screeningsprogrammet? Har de aldrig fået indkaldelsen? Er det for besværligt for borgeren/for systemet? Vælger nogen den lette løsning? Vender nogen det blinde øje til? Alle disse spørgsmål skal vi selvfølgelig have svar på.
Den viden vi har med den nye undersøgelse, er så belastende, at den umuligt kan siddes overhørig. I Danmark dør kvinder med cerebral parese og andre handicap på grund af ulighed i vores sundhedssystem.
Derfor vil jeg, sammen med andre organisationer, rette henvendelse til Sundhedsminister Magnus Heunicke straks, og på det kraftigste opfordre ham til at indkalde handicaporganisationer og relevante sundhedsmyndigheder til drøftelser om, hvordan vi kan indrette screeningsprogrammerne, så de ikke systematisk overser kvinder med handicap.
Der er ingen tid at spilde.
Pia Allerslev
Landsformand
"I Danmark dør kvinder med cerebral
parese og andre handicap på grund af
ulighed i vores sundhedssystem.