AF LINE MCMONAGLE, SOCIALFAGLIG RÅDGIVER I CP DANMARK
Forestil dig, at du på trods af særlige tilretninger sidder så dårligt i din kørestol, at det på sigt kan give dig skæv ryg eller siddesår, men at personalet på dit bosted ikke må bruge den stofsele, der ellers kunne støtte dig til at sidde bedre. Eller at du med hjælp fra en sele kan hoste af egen kraft, men at det ikke kan lade sig gøre i praksis, fordi du ikke selv kan bede om at få selen på.
Sådan var virkeligheden for mange mennesker med handicap på bosteder og i dagtilbud indtil den 1. juli 2024, hvor servicelovens regler om magtanvendelse blev ændret.
Bedre muligheder for brug af stofseler
Med de nye regler har personalet på for eksempel botilbud og dagtilbud fået udvidede muligheder for at bruge stofseler eller lignende hjælpemidler for at beskytte beboere mod personskade eller understøtte deres funktionsniveau.
Hvor stofseler tidligere kun kunne bruges for at forhindre, at en borger kom til skade ved fald, kan de nu også bruges, når en uhensigtsmæssig siddestilling eller pludselige og ukontrollerbare bevægelser giver nærliggende risiko for personskade.
Stofseler kan nu også bruges for at hjælpe en person med at udføre handlinger, der ellers ville være meget besværlige eller umulige uden hjælp. For eksempel, når støtte af en sele giver personen bedre mulighed for at udtrykke sig verbalt eller udføre en aktivitet, der ellers ikke kunne lade sig gøre.
Ændringerne indebærer også, at der ikke længere skal være risiko for, at personen lider væsentlig personskade. Det er nu nok, at personen er i risiko for at lide personskade.
Sidst med ikke mindst indebærer ændringerne, at personalet ikke længere skal registrere hver eneste gang, de bruger en stofsele, der på forhånd er godkendt til brug. I stedet skal de lave et skøn over, hvor mange gange selen er blevet brugt i en bestemt periode, og skønnet skal kun indberettes én gang.
Formålet med ændringerne er netop at lette nogle af de administrative opgaver, så personalet får bedre tid og ressourcer til den direkte borgerkontakt.
Epilepsialarmer er ikke længere en magtanvendelse
Det har længe været et ønske fra personale på bosteder, pårørende og patientforeninger – herunder CP Danmark – at det skal være nemmere for mennesker med epilepsi og udviklingshandicap på bosteder at få en epilepsialarm. Alarmen kan sikre hurtig hjælp ved livsfarlige anfald.
Tidligere blev epilepsialarmer betragtet som magtanvendelse i lovgivningen. Det har derfor været svært at få lov at bruge dem, hvis personen ikke selv kunne give samtykke. Personalet skulle have tilladelse fra kommunen, før en sådan alarm måtte bruges, og hver gang den blev brugt, skulle det rapporteres og dokumenteres.
Det er derfor glædeligt, at epilepsialarmer helt er taget ud af magtanvendelsesreglerne, og det ikke længere er nødvendigt at søge kommunen om forhåndsgodkendelse for at få lov at benytte alarm til overvågning af anfald, hvis man har epilepsi og bor på et bosted.
Samtidig er det enormt vigtigt, at de nye lempelser bliver brugt af fagligt dygtigt personale, som er klædt på til at vurdere, hvornår der er behov for at bruge stofselerne og alarmerne.
Fakta
Hvad er en magtanvendelse
En magtanvendelse er, når det er nødvendigt, at personalet – for eksempel på et bosted – drager omsorg for en borger med magt. Reglerne om magtanvendelse beskriver de former for magt, man har lov til at bruge inden for det sociale område.
Hvis en person selv giver samtykke til eller selv kan bede om, at der bruges for eksempel en stofsele, er der ikke tale om en magtanvendelse.
Hvornår må man bruge magt?
De grundlæggende principper for magtanvendelse er ikke ændret. Det betyder, at magtanvendelse kun må bruges, når det er absolut nødvendigt. En magtanvendelse må ikke erstatte omsorg og pædagogisk støtte, og kan kun bruges for at sikre personens omsorg, værdighed og tryghed eller af hensyn til fællesskabet på for eksempel bo- eller dagtilbud. Personalet skal altid forsøge at få personen til at medvirke frivilligt, og hvis det er nødvendigt at bruge magt, skal magtanvendelsen ske så skånsomt og kortvarigt som muligt.
Hvorfor er reglerne ændret?
De nye regler er lavet for at beskytte borgernes retssikkerhed og for at sikre gode arbejdsforhold for personalet, for eksempel på botilbud. Formålet er at give personalet de rette rammer til at passe på borgere, der ikke selv kan tage vare på sig selv eller forstå konsekvenserne af deres handlinger. CP Danmark har været med til at gøre opmærksom på behovet for ændringerne. På andre områder end stofseler og alarmer er der dog også elementer i de nye regler om magtanvendelse, som CP Danmark mener er problematiske og derfor har kæmpet imod.