Af Frands Havaleschka
Camille blev født 13 uger for tidligt med en fødselsvægt på blot 765 gram. Kort tid efter fødslen fik hun en hjerneblødning. Det var situationen på Rigshospitalets neonatalafdeling for syv år siden, hvor Lone og manden Morten Olsen tilbragte mange uger, inden overflytningen til Hillerød Hospital.
I alt gik der tre måneder, før tilstanden var stabiliseret så meget, at mor og datter kunne komme hjem. Med sig havde de en genoptræningsplan fra Hillerød Hospital, men det var begrænset, hvad den omfattede.
- Man må da kunne gøre meget mere, tænkte parret allerede dengang. Derfor søgte de vidt og bredt på Google for at få viden og inspiration. Det gav dem et håb om, at Camille kunne få et godt liv, trods hendes cerebral parese og en hård start på livet.
Specialtilbud for alle
De var i mellemtiden flyttet til Tårs i Nordjylland, og efter et år på barsel og endnu et år på tabt arbejdsfortjeneste var tiden kommet, hvor familien skulle have Camille i daginstitution. Tilbuddet i Hjørring Kommune var et § 32-tilbud, der dækkede alle børn med udfordringer i hele kommunen.
Det var godt nok en specialinstitution, men var der også ressourcer og kompetencer, som tilgodeså Camilles behov? Eller dækkede den så bredt, at det ikke var godt for nogen? Og var det nu også en god idé at sende Camille afsted, så mor igen kunne komme på arbejde?
Tankerne svirrede, og tvivlen var stor, hvilket skabte endnu mere aktivitet på internettet. I familiens søgen var de flere gange stødt på foreningen Hjernebarnet, der på deres hjemmeside informerede om mulighederne. De kom i forbindelse med Børnespecialisterne i Odense, der hjalp med ansøgningen om hjemmetræning til kommunen og senere tilrettelagde et træningsprogram.
Den bedste udgave af sig selv
Det lykkedes efter forholdsvis kort tid at komme i gang med en arbejdsmæssig fordeling som ofte ses, og som de ikke havde spor problemer med: Mor hjemmetræner, far går på arbejde.
- Vi var parate til at give Camille det bedste, vi kunne. Målet var at træne hende til at blive den bedste udgave af sig selv, understreger Lone Olsen, der oplevede, at familien fik ro i maven over beslutningen.
- Børnespecialisterne har været rigtig gode sparringspartnere, som justerer træningen - og hele tiden, ud fra Camilles funktionsniveau, udvikler træningsprogrammer til de forskellige mentale og fysiske indsatser.
Lone Olsen fortæller, at de i øjeblikket arbejder meget med cykling, trappegang og bakkegang. Desuden forskellige boldspil, der specielt skal styrke Camilles venstre side. De koordinationstræner og har lavet en indendørs forhindringsbane.
Når det gælder de kognitive udfordringer, så bliver de styrket bl.a. med huskespil og vendespil, og øvelser hvor man skal have ting til at passe sammen, holde koncentrationen og vente på, at det bliver ens tur. Den målrettede træning gennemgås hver 3. uge, hvor Børnespecialisterne giver supervision.
Det sker primært ved et fysisk møde, hvor Børnespecialisternes fagperson kommer hjem til familien i de trygge omgivelser. På grund af corona har supervisionen enkelte gange foregået over zoom. På den lidt længere bane bliver der evalueret og sat nye mål sammen med Børnespecialisterne hvert halve år. Med samme interval har kommunen tilsyn med hjemmetræningen, hvor udviklingen og barnets trivsel følges.
Hjemmetræning nu på deltid
Efter at være skoleudsat er Camille nu så langt i sin udvikling, at hun i år startede i 0. klasse på en almindelig folkeskole. Hun har ekstra støtte i klassen, der omfatter 34 børn delt i to hold.
- Det går godt i skolen, der har tacklet situationen rigtig godt og har forberedt sig grundigt på, at Camille skulle starte, fremhæver Lone Olsen, der efter fem års hjemmetræning har oplevet mange sejre og en stor udvikling af Camille, der generelt har fået et højt funktionsniveau.
- Hjemmetræningen har givet os frihed til at være der og samtidig et overskud til at være lidt ekstra for familien, og så har vi fået et utroligt godt netværk med andre familier, der hjemmetræner. Det har stor værdi - også i årene fremover, slutter Lone Olsen.
Kort om: Familien Olsen fra Tårs består af Lone og Morten, Johan på 9 år og Camille på 7 år. Familien startede med hjemmetræning på fuld tid, men efter at Camille er startet i skole, sker hjemmetræningen nu på deltid.