AF STINE MØRKEBERG
I TV2s dokumentar-program Operation X fra november 2023 hører man lydoptagelser af beboer Mathias Hansen, der forgæves råber efter hjælp og græder i en time og 14 minutter en nat på botilbuddet Odinsgård i Vojens i Sønderjylland. Man hører en medarbejder næste morgen instruere Mathias i at lyve over for sin mor om, hvad der er sket i nattens løb. Og man ser moderen, Lis Hansen, bryde sammen i gråd, da hun hører optagelserne.
Rolf Dalsgaard Johansen, direktør i Social og Sundhed i Haderslev Kommune, hvor botilbuddet ligger, fortæller i dokumentaren, at den pågældende medarbejder ikke længere er ansat på Odinsgård. Rolf Dalsgaard Johansen erkender samtidig, at der er mange udfordringer på Odinsgård, men at han håber, at man vil kunne se små, gode ændringer hver eneste dag.
Men i dag, tre måneder senere, sidder Lis tilbage med den samme knugende fornemmelse i maven, som hun gjorde dengang, ved tanken om forholdene på botilbuddet, hvor hendes søn bor. For hun har ikke oplevet de store forbedringer, siden dokumentaren blev vist.
"Jeg forventede, at problemerne ville blive rettet op. Men det skete ikke. Og Mathias’ tillid bliver mere og mere ødelagt," siger hun.
Lis og Mathias på hans seneste ferie hos familien.
Kan ikke tilkalde hjælp
Mathias har cerebral parese (CP) og er samtidig udviklingshæmmet. Han sidder i kørestol og har omfattende behov for hjælp. Da Mathias flyttede ind på Odinsgård som 18-årig i 2021, havde han en babyalarm med, som siden blev suppleret med en walkie talkie for, at personalet kunne høre ham, når han kaldte, uanset hvor i huset, de var. I efteråret 2022 mærkede Lis, at Mathias var markant mere ked af det end før, og i starten af 2023 fandt hun ved et tilfælde ud af, at hverken babyalarm eller walkie talkie blev brugt længere, fordi løsningerne ikke var lovlige.
"Så kunne de måske have fundet en anden løsning, men det har de ikke gjort. Så Mathias har stadig ingen mulighed for at tilkalde hjælp uden for de faste tidspunkter, som hans hjælp er planlagt til. På et sygehus får man som patient tildelt en klokkesnor, og selv i fængslet kan de indsatte kalde på hjælp, hvis de har behov. Men det kan Mathias ikke på sit botilbud. Det er da frygteligt," siger Lis.
Forældrene sover på botilbuddet
Det var desperationen over den manglende mulighed for at tilkalde hjælp, som førte til, at familien i første halvdel af 2023 kontaktede TV2 og sagde ja til at placere en mikrofon i Mathias’ soveværelse i fire døgn for at dokumentere det svigt, han blev udsat for. Men altså uden det resultat, familien håbede på.
Da dokumentaren blev optaget, sov Mathias alene, men i tiden før og efter skiftedes Lis og Mathias’ far, som er fraskilte, til at sove hos Mathias på botilbuddet syv nætter ad gangen, fordi de ikke var eller er trygge ved forholdene der. For tiden sover Mathias’ far der fast, da Lis er sygemeldt med stress som følge af den psykiske belastning, som de dårlige forhold for Mathias har affødt.
"Vi har en aftale med botilbuddet om, at Mathias’ far kan sende en sms til personalet, hvis Mathias har brug for hjælp. Og de kommer også, når han skriver. Men det kræver jo, at Mathias’ far sover der, og det er ikke holdbart i længden," siger Lis.
Må vente på toiletbesøg
Der er lagt op til, at botilbuddet skal afvikles i sin nuværende form og genopbygges i en ny, men det er en længere proces, som først forventes afsluttet omkring marts 2025. I mellemtiden fortsætter Odinsgård uden at Lis mærker de store ændringer. Personale fra et eksternt vikarbureau er nu tilknyttet Mathias, og i starten oplever forældrene lidt forbedring, men kun kortvarigt.
"Mathias er blandt andet visiteret til et antal daglige toiletbesøg og til bad. Personalet siger, at de skal holde sig til at hjælpe Mathias på de tidspunkter, han er visiteret til. Men man kan ikke bare putte hans behov ind i et Excel-ark, for de varierer fra dag til dag. Hvis han skal på toilettet ud over det, der står i planen, får han ofte at vide, at han må vente, og der kan gå flere timer," fortæller Lis.
Hun tilføjer, at hun oplever, at nogle medarbejdere gør en stor indsats, men at Mathias ofte ikke får tilstrækkelig hjælp.
Bider sig i fingrene og taber sig
Mathias’ adfærd har ændret sig på en række punkter, efter han flyttede til Odinsgård.
"Han er mere ked af det, han har tabt sig, og han bider i sine fingre. Han har altid haft fingrene i munden, men han har aldrig før haft hård hud eller gnavet på fingrene som nu. Han har også mistet mange færdigheder," siger hun.
"Flere har spurgt os, hvorfor vi ikke flytter ham til et andet bosted. Men der vil være mange omkostninger for Mathias ved at flytte. For han har skabt familiære relationer til de andre beboere, han har en god relation til sin ledsager, som bor i byen, og han er meget glad for sit arbejde på det beskyttede værksted Kuglen i Vojens. Hans far og jeg bor desuden tæt på, og der er ikke andre bosteder i Vojens eller Haderslev Kommune", siger Lis.
Kæmper videre
Haderslev Kommune erkendte efter TV2s dokumentar omsorgssvigt af Mathias og gav familien en undskyldning. Men familien har indtil videre ikke fået erstatning. Familien rejser en retssag med erstatningskrav på grund af omsorgssvigtet. Imens kæmper de videre på botilbuddet, selvom de i lang tid har oplevet at løbe panden mod muren.
"Jeg lader ham ikke sove alene igen, før jeg ved, at der er styr på tingene," siger Lis.
Familien har kæmpet for at få den nationale videns- og specialrådgivnings-organisation VISO ind over Mathias’ sag. I første omgang fik familien afslag, men i januar fik familien besked om, at VISO nu kommer til at foretage en pædagogisk ekspertvurdering.
CP Danmark kæmper også for bedre forhold på Odinsgård. CP Danmark har bl.a. opfordret kraftigt til, at en anden myndighed tager ledelsen og administrationen af botilbuddet.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Rolf Dalsgaard Johansen, direktør i Social og Sundhed i Haderslev Kommune.