Af Julie Pescettini
Den 11. august 2023 er en dag, Emma Lund aldrig kommer til at glemme. Under solens varme stråler og begejstrede tilråb vandt hun guld ved VM i linjeløb – en disciplin inden for cykelsport, hvor alle deltagere starter samtidig, og det gælder om at komme først i mål. 26-årige Emma er cykelrytter, og er stormet frem inden for parasport de seneste år. På ganske få år har hun trænet sig helt op på eliteniveau.
Det hele startede med et inderligt ønske om at kunne cykle ture med sine nærmeste familiemedlemmer, som alle er triatleter. Både mor, far, Emmas tvillingesøster og to ældre søskende.
- Rundt om spisebordet handlede det altid om træning og dagens rute. Det var hårdt at høre på, da jeg gerne ville have været med.
En skelsættende beslutning
Emma har ataktisk cerebral parese (CP), som især påvirker balancen og samordningen af bevægelserne, og som har betydet, at hun ikke har kunnet deltage i træningen på samme måde som resten af familien.
- Løb duede slet ikke for mig, men cykling så jeg en mulighed i, forklarer hun.
Træt af at føle sig udenfor kontaktede Emma Parasport Danmark og bad om gode råd til at holde balancen på en tohjulet cykel. Her fik hun kontakt til en træner, som anbefalede hende at gøre brug af en trike-cykel – en trehjulet cykel. I starten var hun modvillig, da hun var opsat på at køre på en tohjulet model, men hun besluttede sig alligevel for at prøve det af, da hendes primære formål var at komme ud og cykle med sin familie. Den beslutning skulle vise sig at være skelsættende.
Vendepunktet
Emma begyndte til cykeltræning, og herfra gik det hurtigt. I løbet af ganske kort tid gik hun fra at være motionist til konkurrencesportsudøver. Trike-cyklen havde åbnet en verden for hende, og hun mestrede cyklen, selvom den var mere udfordrende i sving og på ujævnt terræn end en tohjulet. Sporet var lagt. I 2018 deltog hun for første gang i DM i paracykling, og det blev startskuddet til en lang række konkurrencer og senere VM i Canada i 2022, hvor hun vandt en imponerende bronze-medalje.
I samme periode læste hun på sygeplejerskestudiet og jonglerede både daglig cykeltræning og et studieliv på fuld tid. Det var en stressende tid, hvor hun følte sig udtrættet og udbrændt. Efter fire semestre, i december 2022, besluttede hun sig derfor for at stoppe på studiet for at hellige sig fuldt ud til cyklingen.
- Jeg var ikke til stede nogle steder, og jeg følte mig konstant bagud med både træning og studie, beretter hun og fortsætter:
- Jeg måtte tage et valg.
Kort efter blev hun en del af Team Danmarks fold, hvor hun modtog støtte, vejledning og træning. Selvom valget var svært, var det et, der gav pote – for i august i år skrev Emma historie ved først at vinde bronze i disciplinen enkeltstart og bagefter vinde guld i linjeløb ved VM i paracykling.
En drøm går i opfyldelse
Det tager os hen til den solbeskinnede dag, hvor Emma blev verdensmester. Det var et intenst løb, hvor hendes konkurrent, schweiziske Celine Val, som var storfavorit til at vinde, var lige i hælene på hende.
Utroligt nok bevarede Emma roen undervejs. Hun havde flere gange cyklet mod Celine og kendte til nogle af hendes styrker og svagheder, og det gav Emma modet til at være taktisk.
- Jeg er stærk op ad bakke, og det udnyttede jeg til min fordel, fortæller hun med begejstring i stemmen.
Tæt på målstregen var der en lille stejl bakke og en efterfølgende flad strækning. Op ad bakken lagde Emma alle sine kræfter i med et helt simpelt mantra i hovedet: ”Slå hjernen fra og kør!” Da bakken fladede ud, indhentede Celine hende, men hun kunne ikke overhale hende i de afgørende sekunder. Emmas beslutsomhed og taktiske kløgt havde sikret hende sejren. En drøm var gået i opfyldelse.
- Det var helt uvirkeligt. Det gik først op for mig tre dage efter, da jeg var på vej til EM, siger hun om at blive verdensmester og fortsætter:
- Jeg havde forventet en medalje, men ikke guld.
Paralympiske lege i kikkerten
Den seneste tid har Emma taget en kort pause, inden forberedelserne går i gang til de Paralympiske Lege 2024, som hun har sikret sig en plads til. Men det er ikke gået stille for sig. For udover at deltage i utallige interviews, træner hun stadig dagligt, og der har også været tid til et 90 kilometers cykelløb over Storebælt med Emmas familie og kæreste.
- Det var endnu en stor drøm, der gik i opfyldelse, siger hun om det.
Selvom hun kommer til at dedikere den næste tid til elitesporten, har Emma ikke lagt ønsket om at tage en uddannelse på hylden. Hun vil gerne have noget at falde tilbage på og bruge sine kundskaber. Hvad det lige skal ende med, ved hun endnu ikke. For nu kan hun nyde at kalde sig den bedste i verden.