Af Benjamin Steengaard Rasmussen
- Efter sidste kegle stopper du og laver et halvt spin til venstre, lyder det fra træner Rebecca Jensen.
Vi er i ridehallen hos Highland Quarter Horses i Vestsjælland, hvor 36-årige Frigg Birt Müller træner 3-4 gange om ugen. Frigg har cerebral parese og bruger el-kørestol.
- Jeg har redet, siden jeg var fire år gammel, og jeg blev hurtigt bidt af det. De første mange år red jeg på diverse rideskolehold, senere fik jeg eneundervisning også på diverse rideskoler, fortæller Frigg, der altid har haft en stor interesse for ridesport og samarbejdet mellem hest og rytter.
Ud over den sportslige del så er der også helbredsmæssige gevinster ved at ride som bedre kontrol, balance og muskelstyrke.
- Ridningen er med til at holde mig i god form, da det er godt for kroppen. Og det hele giver jo en bedre livskvalitet, fortæller Frigg.
I 2012 fik hun mulighed for at få sin egen hest, hvilket førte til, at hun senere begyndte til paradressur. Her blev hun indplaceret i grad 1, hvilket er den grad, hvor man fysisk er mest udfordret. Det blev til knap fem år med paradressur på højt niveau, inden hun i slutningen af 2019 skiftede disciplin.
Samarbejdsvillig hest
Det amerikanske flag hænger på væggen i ridehallen og afslører forkærligheden for de amerikanske westerndiscipliner - for eksempel reining. Reining kan minde lidt om dressur, og parareining begyndte i 2014, men er i Danmark en helt ny disciplin.
Rytterne indplaceres i grader 1-4 alt afhængig af det fysiske funktionsniveau. Deltagere i Grad 1 er de fysisk mest udfordrede, derfor indeholder programmerne kun øvelser i den rolige gangart ’skridt’. Grad 4 er for de mindst fysisk udfordrede, her er der øvelser i alle tre gangarter - skridt, trav og galop.
Testprincipperne er de samme som i paradressur og udføres af en uddannet fysioterapeut. I reining lægges der stor vægt på, at hesten er samarbejdsvillig, og det betyder meget for Frigg.
- Det, at der lægges stor vægt på hestens vilje til at samarbejde og dens styrbarhed tiltaler mig rigtig meget, da det er med til at højne sikkerheden, hvilket er vigtigt for mig, da jeg, som grad 1-rytter, er meget udfordret på min balance og min fysiske formåen, når jeg rider. Derudover er en reining-sadel meget mere behagelig, og jeg har følelsen af at sidde bedre fast. Hesten har desuden lært en kommando “Wow”, som betyder stå eller frys på stedet. Jeg oplever derfor øget tryghed og rideglæde, forklarer Frigg, der har oplevet flere gange at falde af hesten under paradressur, hvor hestene ikke har lært det samme “stopsignal” som i reining.
Danmarksmester på ny hest
Frigg holder fokus på hesten Luna, der skridter rundt i hallen. Frigg er i lys skjorte og mørke bukser, og af sikkerhedshensyn er det ikke en cowboyhat, men en ridehjelm hun har på hovedet.
Den samme påklædning som da hun blev Danmarksmester i parareining i oktober sidste år. Det skete på hesten Luna, der er af racen Haflinger (faktisk er det racen Quarter, man normalt bruger i reining). Luna er ikke Friggs egen hest, da hendes egen hest står skadet.
- Luna og jeg red titlen hjem med en flot score på 70 efter kun tre måneders samarbejde. Det skyldes dels mit ønske om hele tiden at udvikle mig som rytter, forbedre mig og at lære nyt, og dels at jeg har vilje til at kæmpe, siger Frigg og tilføjer: - Det betød rigtig meget for mig at vinde guld ved DM og dermed vise, at selv om man kan være begrænset på mange områder fysisk, så kan man godt samarbejde og udføre øvelser sammen med en cool og veltrænet hest.
- Men guldmedaljen skyldes bestemt også, at jeg har et godt team i ryggen, der hver især yder deres, og som samlet indsats gør det muligt; min mor som altid bakker mig op både økonomisk og med behandling, min træner, som er meget dygtig og engageret, og som ved, hvad der skal til for at nå til tops, samt gode ansatte, som yder praktisk hjælp både i hverdagen og til shows.
Næste store mål
For Frigg stopper træningen og drømmen ikke med DM, da næste udfordring allerede er til sommer.
- Jeg glæder mig til at træne hen imod mit næste store mål, som er EM, der afholdes i juli i Danmark, og jeg glæder mig da også vildt meget til at opleve fremtidige shows rundt om i verden i takt med, at parareining bliver mere og mere udbredt. Og at dømme efter det sidste halve års udvikling for Frigg, kan konkurrenterne i parareining til sommer godt forberede sig på at få kamp til stregen af den ambitiøse sjællænder.