Sabine håber at kunne gå inden hun fylder 30

26-årige Sabine Dalberg har gjort bemærkelsesværdige fremskridt, siden hun for to år siden begyndte at gå til behandling hos kropsterapi-firmaet Body-SDS.

Sabine Dalberg.Af Jesper Møller

For de fleste mennesker er dagens måltider en nydelse, men for den 26-årige Sabine Dalberg fra Frederiksberg ved København er det at spise en ganske særlig glæde. For to år siden kunne hun nemlig ikke spise tilstrækkeligt med mad ved egen hjælp, men det kan hun i dag, hvilket er en stor glædesfaktor i hendes liv.

- Det, at kunne holde på et glas og en gaffel samt at drikke uden et sugerør, har været stort for mig. Det samme gælder at føle sult samt at kunne tygge og fordøje mad ordentligt, siger Sabine.

Hun er født med cerebral parese, hvilket har givet hende diverse handicaps at slås med. Hun har blandt andet været bundet til sin kørestol siden treårs-alderen. Udfordringerne er dog i de seneste to år blevet mindre, efter at Sabine er begyndt at få jævnlig behandling hos kropsterapi-firmaet Body-SDS.

Evnen til selv at kunne spise tilstrækkeligt med mad var det første store fremskridt, som Sabine oplevede, og siden er mange andre fulgt efter. - Før jeg startede hos Body-SDS, kunne jeg ikke sidde op uden ryglæn, og nu kan jeg sidde i halve og hele timer uden støtte, fortæller Sabine om en af de store landvindinger.

Et andet stort fremskridt handler om hendes gang. Sabine har hidtil kunnet bevæge sig ved at sidde på en sadel på en særlig form for gangstativ, hvor hun kan skubbe sig frem med benene. Efter behandlingerne hos Body SDS kan hun nu stå samt gå med støtte i begrænset tid.

- Efter at jeg fyldte 10 år, blev min evne til at gå forværret, men nu er jeg tilbage på det niveau, som jeg var, før jeg fyldte 10, siger Sabine.

Det stiller hun sig dog ikke tilfreds med, og hun har et stort mål, som hun kæmper hårdt for at opnå.

- Jeg drømmer om at kunne gå ved egen hjælp eller med krykker, men uden mit gangstativ, inden jeg fylder 30 år, fortæller den 26-årige kvinde.

Bedre motorik

Fremskridtene kommer dog ikke uden en pris, for behandlingerne gør ofte temmelig ondt. Men den pris betaler Sabine gladeligt, hvis blot det kan mindske hendes handicaps, og det kan det.

- Jeg oplever, at jeg kan alting lidt bedre end før, og at min motorik generelt er blevet forbedret. Som eksempel kan jeg nu lettere selv bevæge mine ben, siger Sabine.

Udover de gener, som hun har på grund af cerebral parese, døjer Sabine også med hoftedysplasi samt slidgigt i hoften, hvilket hun også får behandlet hos Body-SDS. Ved siden af behandlingerne har Sabine også fået nogle træningsøvelser for overkroppen, som hun laver derhjemme.

Sabine har gennem årene gået til både fysioterapi og som barn til ergoterapi, men det har slet ikke haft den samme effekt som hendes nuværende behandlingskoncept.

Sabine Dalberg og Stefano Reno Seppi Andersen- De andre typer behandlinger har hjulpet mig til at holde status quo og undgå en forværring af min fysiske tilstand, men fysioterapien forbedrer desværre ikke noget for mig, fortæller Sabine, der håber, at ”det etablerede system” på et tidspunkt lærer noget af behandlingsmetoderne hos Body-SDS.

Udover de fysiske fremskridt mærker hun også fremgang på det psykiske område.

- Jeg har i mange år lidt af angst, men i takt med at jeg får det bedre fysisk, bliver mit humør og mit syn på livet også væsentligt bedre, slutter Sabine.

Mange gentagelser

Sabine har benyttet flere behandlere hos Body-SDS, men går i dag primært hos Stefano Reno Seppi Andersen. Han behandler flere med cerebral parese og går i den forbindelse især efter at smidiggøre og styrke kroppens led og muskler, så klienterne kan holde til at stå på benene eller andre ting, som kroppen hidtil ikke har kunnet gøre. Stefano bruger meget tid på nakke og ryg for at skabe bedre forbindelse til nerverne, og her gør han brug af mange gentagelser.

- Hvis en krop skal vænne sig til at gøre noget, den ikke har gjort før, er det vigtigt at gentage de samme bevægelser mange gange, så kroppen og
nervesystemet kan vænne sig til dem, fortæller Stefano.

Han har også stor fokus på vejrtrækningen

- Folk med spastisk lammelse har ofte et meget lukket åndedræt. Nogle af dem har desuden ikke fået ilt nok under fødslen. Derfor trækker de ofte ikke vejret optimalt. Vi lærer dem at bruge åndedrættet bedre og trække vejret dybere, og dermed får de iltet musklerne bedre, hvilket gør musklerne mere fleksible, forklarer BodySDS-terapeuten.

I Sabines tilfælde har han haft meget fokus på at aktivere nakke og kæber samt at øge bevægeligheden i hendes hofter og lyske, der var meget låste.

Han erkender, at det kan være en smertefuld oplevelse for handicappede at få behandlinger, når nervesystemets reflekser skal aktiveres for at få bedre forbindelse til resten af kroppen. Samtidig er det dog vigtigt at holde fast, da de opnåede fremskridt ellers let kan sættes over styr.

- Sammenlignet med ikke-handicappede er det vigtigt for mennesker med handicap at få behandlinger relativt hyppigt, da deres kroppe og muskler ellers bliver spændte og trækker sig sammen, siger Stefano. Derudover skal både klient og behandler indimellem væbne sig med tålmodighed.

- Fremskridtene kommer sjældent i et jævnt forløb. Ofte sker der meget på kort tid, og andre gange kan der gå længere tid uden fremskridt, forklarer terapeuten.

Sammen med sine klienter kan han jævnligt glæde sig over ting, som kan virke små for andre, men som er store for folk med handicap.

- Bare det at kunne holde ordentligt om en kop kan være en stor sejr, og som behandler er det dejligt at dele glæden over de små fremskridt

Fakta:

Body-SDS har fokus på hele kroppen Trods det engelske navn er Body Self Developments System (Body-SDS) et pæredansk behandlingskoncept, som er udviklet af kropsterapeuterne Ole Kåre Føli og Bengt Valentino Andersen, der er far og søn. Egentlig går historien dog yderligere en generation tilbage, idet fundamentet til behandlingsformen blev lagt tilbage i 1940’erne af Erland Hartung – Oles far og Bengts farfar. Behandlingen bygger på forskellige massage- og åndedrætsteknikker garneret med specielle aku- og zonetryk.

Body-SDS adskiller sig fra andre behandlingskoncepter ved den konsekvente fokusering på hele kroppen. Således nøjes terapeuterne aldrig med at behandle den kropsdel, hvor patienterne har problemer. Det skyldes, at en ubalance ofte forårsager smerter et helt andet sted i kroppen. Body-SDS har et stort behandlingscenter i Parken i København, og derudover tilbyder Body-SDS-uddannede terapeuter behandling en række steder rundt omkring i landet. Læs mere på www.body-sds.dk

Sidst opdateret: