Da jeg første gang mødte Sami Hajslund, var det under et besøg i skolefritidsordningen for handicappede på Rosengårdskolen i Odense. Det var et tilbud som den gang hørte under Spastikerforeningen – nu CP Danmark. Sami var en lille rødhåret, omsorgsfuld gut, fuld af energi og altid parat med en kvik bemærkning.
At han har bevaret talegaverne og stadig er omsorgsfuld, nu bare i en voksen udgave, har siden givet ham et job som hjælpelærer på Egmont Højskolen, hvor han har været ansat i godt 13 år. Og så har han lige bestået den ultimative svendeprøve, når det gælder energi og tålmodighed. Efter flere hundrede timers målrettet arbejde er han ved at lægge sidste hånd på en ny hjemmeside, der rummer lydfiler af hele serviceloven, som han selv har indtalt paragraf for paragraf.
Mindre stressende med lydfortælling
Ideen til det omfattende arbejde fik Sami for nogle år siden, hvor han gentagne gange mødte højskoleelever, der var tynget af bekymring om forestående møder med deres sagsbehandlere. Kendetegnende for eleverne var, at de ikke kendte paragrafferne i serviceloven – og slet ikke indholdet – samt at deres læsevanskeligheder betød, at de ikke forstod hvad de læste.
- Jeg ved godt, at mange hjemmesider er udstyret med ’læs højt’ funktion, men de kan være svære at betjene, og den maskinelle udtale ofte svær at opfatte, derfor kontaktede jeg NOTA, Danmarks Blinde Bibliotek, der indlæser stort set alle udgivne publikationer, magasiner og bøger, for at høre om de havde indtalt serviceloven, fortæller Sami Hajslund.
- Det havde de til min store forbavselse ikke. Jeg forestillede mig ellers at det offentlige havde en form for public service-forpligtigelse til at indlæse så vigtige paragraffer, så jeg synes det var et stort hul i tilgængeligheden som burde forbedres.
Sami lagde en plan
Det fik Sami til at lægge en ambitiøs plan. Han ville selv indlæse hele serviceloven og etablere en enkelt og brugervenlig hjemmeside, hvorfra man helt gratis kunne høre de forskellige paragraffer blive læst op. Han rådførte sig hos nogle dygtige teknikere, der hjalp ham med den vigtige teknik og tips til indretningen af et mobilt lydstudie på hans kontor.
De tre vigtigste elementer i den forbindelse er en super god mikrofon, en kvalitetsoptager og et manuskript at læse op fra. Mikrofonen fik han i fødselsdagsgave af sin kæreste, optageren lånte han på højskolen og den nyeste udgave af serviceloven hentede han frem på to store skærme. Dermed var vejen banet for de første prøveoptagelser.
På det tidspunkt havde corona indfundet sig i Danmark - og det meste af verden - hvilket betød, at elever og medarbejdere på Egmont Højskolen blev hjemsendt. Også Sami. Men i stedet for at sidde og trille tommelfingre hjemme i dagligstuen i Hou, hvor han bor sammen med kæresten og hendes to børn, brugte Sami det meste af nedlukningen til uforstyrret at indlæse serviceloven på sit kontor i den tomme højskole. Ofte fra tidlig morgen til sen aften.
Langsomt, men sikkert, fik Sami indtalt hele serviceloven på i alt 189 paragraffer. Forskellige tilføjelser og anmærkninger inklusiv.
- Det er lidt af et evighedsprojekt jeg har givet mig i kast med, og det er nok noget man aldrig rigtigt bliver færdig med, for der vil hele tiden komme nye paragraffer og tilføjelser, understreger Sami, der nu er i gang med at indgå aftaler om teknisk hjælp til hjemmesiden og den sidste lydmæssige finpudsning af hele oplæsningen.
Samis mål er at få hjemmesiden klar til efteråret.