I weekenden den 20-22. september afholdt vi landsmøde på Egmont Højskolen. Et samlingspunkt for både nye og gamle bekendtskaber, gode samtaler og debatter, samt vigtige beslutninger for fremtiden. Det blev en rigtig god weekend, som blev indledt med en foreningspolitisk formiddag, hvor landsmødedeltagerne drøftede CP Danmarks fremtid. Traditionen tro var der valg om formandsposterne, og Pia Allerslev og Jacob Yoon Egeskov Nossell er blevet genvalgt som henholdsvis landsformand og næstformand for CP Danmark uden modkandidater. Vores nye direktør Katrine Finke havde sin landsmødedebut og fremlagde foreningens strategi for de næste 2 år, som blev diskuteret og vedtaget. Det faglige tema i år var sundhedstilbud til voksne med CP. Et område som i de seneste år er begyndt at opblomstre med nye tværfaglige tiltag, og som vi i CP Danmark har et brændende ønske og ambition om skal udbredes landsdækkende. Helene Honoré fra Klinik for cerebral parese på Regionshospitalet Hammel Neurocenter indledte de faglige oplæg ved at dele viden fra deres habiliteringstilbud af voksne og ældre med CP. Senere gav Anne Bjerrum fra Ungeklinikken for cerebral parese på Rigshospitalet et indblik i deres vigtige arbejde med unge med CP mellem 15-25 år. Malene Fabricius fra Elsass Fonden Vest præsenterede deres team og tilbud til unge og voksne med CP i Kolding. Landsmødet markerede desuden et rørende farvel til vores afgørende direktør Mogens Wiederholt som har sidste dag i CP Danmark den 26. september. Alt i alt var det en fantastisk weekend, hvor vi sammen lagde fundamentet for de næste års arbejde.
I dag udkommer det første afsnit af Dansen med diagnosen. Gennem seks episoder dykker vi ned i livet med cerebral parese (CP) og udforsker, hvordan diagnosen påvirker familielivet, forældreskabet og hverdagen. Lyt med og få indblik i både de personlige oplevelser og den nyeste viden fra fageksperter på området.
Nyt CP INDBLIK om at blive ældre med CP ude nu!
Med donationer fra Elsass Fonden og CP Danmark kan Region Hovedstaden nu sætte gang i en stor modernisering af Jonstrupvang i Furesø kommune, som er et bo- og aktivitetstilbud til voksne med cerebral parese
21 cykelryttere med cerebral parese er for nyligt taget afsted fra Kolding med kurs mod De Paralympiske Lege i Paris. Vores landsformand Pia Allerslev og næstformand Jacob Nossell cykler med.
Mogens Wiederholt går på pension og overlader direktørstolen i CP Danmark til Katrine Finke.
Folkemødet bød på utallige spændende oplæg og debatter. Et af højdepunkterne var en samtale mellem handicapforsker Emil Falster og forfatter Emma Holten om omsorg og ableisme. Læs omtalen her
Af Mogens Wiederholdt, direktør i CP Danmark Den politiske dagsorden har de seneste uger og måneder været præget af socialminister Pernille Rosenkrantz-Theils desperate kamp på at få flertal for sin politiske rammeaftale på handicapområdet. Først præsenterede ministeren en aftale, som hun bad parterne i "Sammen om Handicap" tilslutte sig. Danske Handicaporganisationer (DH) sagde klart fra overfor en aftale, som på stort set alle punkter, er uacceptabel ud fra et handicapsynspunkt. Med et 'NEJ' fra DH gik ministeren i gang med politiske forhandlinger i håb om at få flertal for en politisk aftale mellem regeringen og et antal øvrige partier. Det lykkedes desværre efter et tumultarisk forhandlingsforløb. Den 2. maj kunne Rosenkrantz-Theil præsentere sin aftale med Det Radikale Venstre, Konservative og Liberal Alliance. SF, Enhedslisten og Alternativer, DF og Danmarksdemokraterne er alle blevet tilbudt, at være del af aftalen, men har efter varierende forhandlingsdeltagelse trukket sig. Hvorfor siger CP Danmark NEJ TAK til aftalen? CP Danmark og vores landsformand Pia Allerslev, som sidder i DH’s bestyrelse, har aldrig været i tvivl: Det blev et klart og rungende NEJ TAK herfra. Vi vil aldrig kunne tilslutte os en aftale, som:
En ny undersøgelse, foretaget af Danske Patienter, VIVE og Trygfonden afdækker pårørendes trivsel. Desværre viser den – ikke overraskende - at pårørende ofte er under stor belastning, og at de er i fare for at brænde ud. Tilmed føler flere at de bliver anset som en ressource i mødet med det offentlige system – i stedet for at blive aflastet og afhjulpet. I CP Danmark er vi ofte i kontakt med pårørende, som står med et kæmpe ansvar. De jonglerer med mange og forskelligartede opgaver – sideløbende med et travlt arbejds- og familieliv.I CP Danmark er vi ofte i kontakt med pårørende, som står med et kæmpe ansvar. De jonglerer med mange og forskelligartede opgaver – sideløbende med et travlt arbejds- og familieliv, men de får ingen hjælp eller støtte. Det kalder på bedre støtte og et sikkerhedsnet for de pårørende! Derfor er CP Danmark en del af Pårørendeinitiativet sammen med 26 andre organisationer, som arbejder for at sikre pårørendes rettigheder og få dem indskrevet i loven. Det opfordrede vi til i et åbent fælles brev til Folketingets sundheds-, psykiatri-, social- og ældreordførere tidligere i år, og det ser ud til, at det blev grebet på Christiansborg, hvor der senere på måneden er forespørgselsdebat om emnet.
Kom med til demonstration den 22. maj 2024 i København og kæmp for mennesker med handicaps rettigheder
Lækket udkast fra forhandlinger om ny rammeftale for handicapområdet bekymrer. "Vi bevæger os i den helt forkerte retning." siger direktør Mogens Wiederholdt. Læs hans kommentar her.
Emma Lund savnede et forbillede, da hun var barn. Nu har paraatleten modtaget Danmarks største handicappris - Helene Elsass Prisen - for selv at være rollemodel for mennesker med cerebral parese. Projektor H.K.H. Prinsesse Benedikte overrakte prisen.
En vigtig appel til regeringen om at vælge den rigtige vej i dansk socialpolitik.
Regeringens ekspertudvalg på socialområdet er udkommet med sin endelige rapport med en række anbefalinger - og det vidner om et ensidigt fokus på økonomiske besparelser og manglende fokus på faglighed og menneskelighed. CP Danmark rejser kritik af den nye rapport.
Nyt lovforslag indskrænker frihed og selvbestemmelse for mennesker med cerebral parese.
Jacob Hübertz indtræder som ny administrerende direktør for Elsass Fonden og erstatter Peter Lindegaard.
Fordomme, selvopfattelse og opgør! Det er centrale temaer i dette års første medlemsmagasin, som er på vej ud med posten.
I CP Danmark har vi et bisidderkorps, der står klar til at hjælpe som et ekstra sæt ører, f.eks. til møder med kommunen.
Pårørende står ofte med et kæmpe ansvar, men de får ikke den nødvendige støtte. CP Danmark er derfor gået sammen med 26 andre organisationer om et åbent brev til landets sundheds-, psykiatri-, social- og ældreordførere, der skal sikre bedre vilkår til pårørende.
Forskningsprojekt giver voksne (20-34 år) med CP mulighed for at deltage på et helt særligt teaterhold med personlig udvikling som omdrejningspunkt. Se her hvordan du tilmelder dig.
Du kan være med til at påvirke, hvem der skal modtage hæderen og 150.000 kroner, når Helene Elsass Prisen uddeles næste gang i foråret 2024.
Med den nye base øges tilgængeligheden i Jylland og på Fyn til fondens mange tilbud betydeligt, for både mennesker med CP, pårørende og fagprofessionelle.
Efter samråd peger socialministeren både på overordnede strukturelle initiativer og konkrete indsatser på botilbud for at forebygge nye skandaler på området. Læs direktør Mogens Wiederholdts kommentar.
Opfølgningsprogrammet CPOP kan i dag fejre 10 år i Region Hovedstaden.
I kølvandet på TV2 dokumentaren "Nødråb i natten” er der ikke sket forandringer på botilbud. CP Danmark er gået aktivt ind i sagen.
Som medlem af CP Danmark kan du få hele 25 % rabat på et ferieophold på Hou Søsportscenter, hvis du booker et ledigt feriehus i enten december (2023), januar, februar, marts eller april 2024.
CP Ung afholder 'community day' en dag, hvor du kan møde andre unge med CP og skabe grobund for et stærkt fællesskab. Det sker: i København den 11. november og i Aarhus den 18. november.
I denne uge sendte TV2 dokumentaren "Operation X – Nødråb i natten", som belyser voldsomt kritisable forhold med omsorgssvigt og psykisk vold på bosteder for mennesker med handicap - herunder CP.
Når du tanker benzin eller lader elbil på en OK tank, kan du støtte vores forening - og fra nu og frem til d. 31. maj modtager vi dobbelt støtte.
Statens Institut for Folkesundhed (SIF) foretager i øjeblikket en undersøgelse blandt unge med CP i alderen 15-30 år.
Den 28. oktober kunne vi fejre, at vores landsformand Pia Allerslev endnu en gang blev valgt ind i forretningsudvalget i Danske Handicaporganisationer (DH).
Ny stor befolkningsundersøgelse om danskernes syn på mennesker med handicap skal udbrede kendskab og nedbryde fordomme.
Med Folketingets åbning den 3. oktober, samt den efterfølgende åbningsdebat og fremsættelse af lovprogrammet, er den politiske sæson skudt godt og grundigt i gang.
I dag lanceres et nyt overblik på www.udinaturen.dk, der gør det lettere for mennesker med handicap at finde informationer om tilgængelige naturoplevelser i hele landet.
At tage offentlig transport burde være en simpel opgave for enhver borger. Desværre er virkeligheden ikke altid så enkel. For nyligt skulle Peder, som er frivillig i CP Danmark, med toget fra København til Skive - og det blev desværre en ubehagelig oplevelse, der viste nogle af de udfordringer, mennesker med handicap stadig står overfor i vores samfund.
Forleden havde Socialpædagogerne inviteret til deres årlige Socialpolitiske topmøde. Programmet var tæt og fyldt med spændende indhold - og så var der gode nyheder for unge med CP, der vil ind på erhvervsuddannelserne.
Fremover kan du som medlem kontakte vores nye socialrådgiver, Line McMonagle, om socialfaglige spørgsmål.Hun kan hjælpe med rådgivning af hjælpeordning (BPA), hjælpemidler, tabt arbejdsfortjeneste, merudgifter, uddannelse, beskæftigelse, kørekort, handicapbil og andre områder der har med lovgivning at gøre. Udover rådgivning holder Line oplæg, kurser og webinarer i CP Danmark.Line er uddannet socialformidler og har gennem flere år arbejdet med børn, unge og voksne med særlige behov, senest på Rigshospitalet. Vi er ikke i tvivl om, at hun er den helt rigtige til opgaven, og så er hun tilmed et varmt og rart menneske.Vi håber, I vil tage godt imod hende.Find rådgivningstider og kontantinfo her.
90 boldglade unge fra Danmark, Norge, England og Irland var i sidste weekend samlet til det hidtil største CP fodbold-stævne afholdt på dansk jord. Landsholdstræner Kasper Hjulmand kiggede forbi
For nyligt fejrede vi en ny og helt særlig bogudgivelse. Det er den første danske fagbog om børn og unge med cerebral parese (CP) og er skrevet af fagprofessionelle, der arbejder på området. Blandt andet har vores tidligere socialrådgiver Mia Touborg bidraget til bogen. Bogen kaster lys over: Mødet mellem fagpersoner og børn, unge og deres familier. Betydningen af fysisk aktivitet. Kognitive udfordringer Kommunikation Måltidets betydning Forældrerollen. Personlige fortællinger Bogen er et afgørende skridt mod at udbrede viden og forståelse for cerebral parese, og vi håber, den kan gøre en betydningsfuld forskel for berørte familier og fagfolk. Bogen kan købes via Gads forlag.
I årene mellem 1933 og 1980, hvor staten havde ansvaret for området, blev både børn, unge og voksne anbragt i sær- og åndssvageforsorgen udsat for overgreb og svigt. En omfattende historisk udredning, ledet af Danmarks Forsorgsmuseum, har afdækket alvorlige svigt og overgreb blandt andet i form af tvangssterilisering, vold og seksuelle overgreb. Overgreb som også mange med cerebral parese måtte lægge krop til. Længe ventet undskyldning Efter at rapporten blev fremlagt i 2022 har en samlet handicapverden længe undret sig over, hvorfor de ansvarlige politikere ikke for længst har givet en undskyldning. Men den kommer altså nu. Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil har meddelt, at hun nu giver en undskyldning til de mennesker, der var anbragt i sær- og åndssvageforsorgen, og som blev udsat for svigt og overgreb. Undskyldningen vil blive givet til et arrangement inden for de kommende måneder. Pernille Rosenkrantz-Theil siger: - Det er meningen, at samfundet og staten skal passe på borgerne. Her er der sket det modsatte. Borgere i statens varetægt har været udsat for ubegribeligt horrible overgreb. Vold, omsorgssvigt, seksuelle krænkelser, indespærring på ubestemt tid. Overgreb som også i datidens lovgivning var ulovligt. Og hvor der ikke blev grebet ind. Ikke blev afsagt dom. Overgreb som ikke blev stoppet. Det er vigtigt, at vi lytter til særligt de mest smertefulde dele af vores historie og lærer af dem. En undskyldning fra statens side er derfor på sin plads. Flot forskningsarbejde Den historiske udredning, der ligger til grund for undskyldningen blev afleveret i 2022. Den er foretaget af professor ved Syddansk Universitet Klaus Petersen, museumsleder ved Danmarks Forsorgsmuseum Sarah Smed, seniorforsker ved Rigsarkivet Mette Seidelin, professor ved Aalborg Universitet Poul Duedahl samt forsker Annemarie Borregaard. Et flot stykke arbejde, som CP Danmark tidligere har kommenteret og rost. Efter hvad foreningen erfarer vil undskyldningen officielt blive givet ved et arrangement i maj måned.
CP Danmarks podcastserie om forældreskabet, når en i familien har cerebral parese, har snart rundet 1.600 visninger.